Cafeaua a fost in nenumarate randuri companionul unor momente notabile din istoria lumii si voi incerca sa va aduc la cunostinta cateva dintre acestea.

Faimoasa partida de ceai din Boston din 1773 a fost pusa la cale in mare secret intr-o cafenea din acest oras – Green Dragon – un loc favorit de intalnire a marilor ganditori ai sec XVIII din acea regiune. Revolta impotriva taxelor marite aplicate ceaiului importat a dus la declararea de catre Congresul Continental a cafelei ca noua bautura nationala in locul ceaiului.

Mai tarziu, in 1789 a venit randul Revolutiei franceze sa porneasca tot dintr-o cafenea – Cafe du Foi. inceputul revolutiei a fost practic momentul in care un jurnalist si activist social – Camille Desmoulins – impreuna cu un avocat somer s-au urcat pe o masa din cafenea si au tinut un discurs revolutionar in fata unei multimi de oameni nemultumiti. Dupa 2 zile Bastilia cadea.

In jurul anului 1680 in Londra s-a deschis o cafenea – Lloyd’s – unde se intalneau oamenii de afaceri ai vremii, care mai tarziu au pus bazele companiei de asigurari omonime. Mai tarziu, in perioada iluminista a mijlocului de sec XVIII cafenelele erau denumite si “universitati de un penny”, deoarece pentru cat costa o cafea – un penny, bineinteles – aveai ocazia sa intalnesti oameni care isi impartaseau cunostintele despre problemele vremii – politica, economie – si nu numai – istorie, filozofie, arte.

Istoria celei mai mari burse a lumii – NYSE – isi are originea in doua cafenele din Manhattan aflate peste drum una de cealalta – Merchant’s Coffee House si Tontine Cofee House – principalele locatii unde se faceau tranzactiile in acea vreme. In 1817 negustorii din acele cafenele au pus bazele unui grup denumit New York Stock and Exchange Board care mai tarziu a devenit the New York Stock Exchange.

Ludvig van Beethoven era un impatimit al cafelei. Portia lui zilnica era de exact 60 de boabe de cafea pe care le lua de la diferite magazine de cafea din Viena pentru a-si crea amestecul favorit.

In 1832 presedintele american Andrew Jackson a inlocuit romul din ratiile soldatilor cu cafea si zahar, in perioada razboilui civil (1861-1865) fiind considerata de maxima importanta. Portia de cafea a soldatilor Confederatiei era de cca 4,5 kg de cafea verde la 100 de ratii. In timpul celui de-al doilea razboi mondial soldatii americani primeau cafea solubila Maxwell si tigari, fapt ce a format o importanta masa de consumatori in momentul in care acestia au revenit in tara.

Categories : Uncategorized

blisscoffee